MAKSIMIR – POČECI

Klub za orijentacijski sport Maksimir osnovan je 26.veljače 1981.u Zagrebu. Taj datum označava orijentacijsku prekretnicu i početak moderne, sportske orijentacije u Hrvatskoj.

Najzaslužniji za taj važan događaj je Darko Sakar. Odličan poznavalac planinarstva i orijentacije, bio je dodatno potaknut dolaskom Šveđana pod vodstvom Pea Bengtssona. Osnutak kluba zacrtao je kao prvi korak prema razvoju orijentacijskog sporta u našim krajevima. Uz veliku pomoć Vlatke Sakar i malobrojne grupe poletnih i vrijednih pojedinaca započeo je s izradom potrebnih orijentacijskih karata. S orijentacijom su upoznavali na stotine zagrebačkih školaraca, ali su privukli i odrasle te je tako nastala jezgra našeg kluba. Održavani su treninzi, izrađivala se oprema, organizirala su se natjecanja koja su postala tradicionalna (neka od kojih će ove godine valjda doživjeti i svoje četrdeseto izdanje). Brojni su nastupi Maksimiraca i u domovini i u svijetu, postignuti su i lijepi uspjesi u različitim orijentacijskim disciplinama. Ideja orijentacije se širila i kroz časopis, letke, sada novije medije i društvene mreže.

Klub je rastao, razvijao se, uvijek na krilima ljudi koji nisu žalili slobodnog vremena te su s mnogo ljubavi radili, a jedina naknada im je bilo orijentacijsko veselje koje su stvarali.

Iz svih tih naših aktivnosti, a vrlo često i uz pomoć naših članova, izrasli i mnogi drugi hrvatski orijentacijski klubovi. OK Maksimir je dao i veliki doprinos osnivanju sadašnjeg Hrvatskog orijentacijskog saveza.

Kao što smo često puta na trkama iskusili, prvome se je uvijek najteže probiti kroz gustiš ili ostaviti trag u visokoj travi. Oni koji slijede koristi mogu imati samo ako je prethodnik pogodio pravi smjer. Taj pravi smjer Maksimir nastoji održati već četrdeset godina, prilagođavajući se različitim terenima, vremenskim uvjetima, a nastojat će i dalje.

Iako Darka i mnogih drugih naših dragih članova više nema, mi ih sjećamo dok nastavljamo njihov rad i prenosimo štafetu slijedećim generacijama. Želimo da Maksimir bude u vrhu razvoja našeg omiljeno orijentacijskog sporta kroz još mnoga desetljeća.

Nadamo se da će nam se krošnja širiti i bujati, davati i dalje zrele plodove, a to ne možemo bez čvrstih i dubokih korijena. Zato pogledajte kratki film sa sjećanjima na naše početke.